Een gezond immuunsysteem.

Hoe kun je dat bevorderen?

Onlangs werd ik attent gemaakt op het boek ‘Voed je brein’ van Iris Sommer. Zij heeft samen met een diëtiste onderzoek gedaan naar de invloed van eten op ons brein. Haar boek heeft dan ook als ondertitel: gezond eten & drinken voor ons brein. Naast uitleg over ons brein en gezonde voeding is het boek rijkelijk gevuld met verschillende recepten.

Jullie zullen begrijpen dat ik als voorzitter van de ataxie vereniging direct geïnteresseerd was.

Wat bij het lezen van dit boek vooral mijn aandacht trok, was het deel over ons immuunsysteem.

Wisten jullie bijvoorbeeld dat op enig tijdstip gemiddeld 80% van onze immuuncellen in onze darmen zitten? Dat daarom ons immuunsysteem door ons voedsel te beïnvloeden is? Wat wij eten, maakt dus echt uit voor de activiteit van ons immuunsysteem en daardoor ook voor onze gezondheid.

Een gezond immuunsysteem heeft effect op onze organen inclusief onze hersenen.

Voedingsstoffen kunnen immuuncellen in de darm activeren of juist rustiger maken. Dit wordt mogelijk gemaakt door de receptoren die immuuncellen hebben. Bepaalde stoffen uit de voeding passen precies op die receptoren. Zo zit er een stof in koolsoorten als broccoli, spruiten, koolrabi, die onze immuuncellen rustiger maakt. Dat geldt ook voor prei, paksoi en waterkers.

Het maakte mij nieuwsgierig naar wat nu goed is voor ons immuunsysteem? Actieve of juist wat rustigere immuuncellen?

Ook zijn er voedingsstoffen die immuuncellen juist actiever maken. Die stoffen zitten onder andere in rood vlees.

Het maakte mij nieuwsgierig naar wat nu goed is voor ons immuunsysteem? Actieve of juist wat rustigere immuuncellen?

Ik kon me hierbij voorstellen dat bij een infectie het juist belangrijk is om actieve immuuncellen te hebben om de infectie tegen te gaan. Tegelijkertijd schoot mij te binnen dat in sommige gevallen ik heb ervaren dat het juist beter is om een zekere rust te hebben zodat je het overzicht kan houden.

Dus maar snel doorlezen hoe dat nu zit bij onze immuuncellen.

Actieve immuuncellen maken een boodschapperstof aan die andere immuuncellen activeren. Hierdoor kan er wel een soort vicieuze cirkel ontstaan, omdat bij een aanhoudende immuunactivatie schadelijke stoffen vrijkomen, die in de hersenen en elders in het lichaam schade aanrichten.

Het is dus goed als immuuncellen actief worden bij bijvoorbeeld een infectie. Zodat ze elkaar stimuleren om actief te worden en met elkaar de infectie te bestrijden, maar daarna moet er weer een wat rustiger periode komen.

Zowel t.a.v. Parkinson als bij Alzheimer wordt opgemerkt dat de ophoping van eiwitten in de hersenen een reactie oproepen bij het immuunsysteem. De immuuncellen worden hierdoor niet alleen actiever om eventuele schade

aan de hersenen vanwege die ophoping te herstellen, maar hierbij ontstaat tegelijk het risico dat de geactiveerde immuuncellen niet alleen de beschadigde verbindingen opruimen maar ook de gezonde. Temeer omdat zowel bij Parkinson als Alzheimer het immuunsysteem lange tijd een stuk actiever blijft. Die situatie zorgt ervoor dat de plasticiteit van de hersenen wordt onderdrukt. Dit komt doordat een verhoogde immuunactiviteit bijvoorbeeld de aanmaak van groeifactoren onderdrukt, die juist belangrijk zijn voor het brein.

Met plasticiteit van de hersenen wordt hier bedoeld dat hersenen instaat zijn om nieuwe verbindingen aan te leggen. Of verbindingen kunnen afbreken, die niet langer nodig zijn. Hierdoor kunnen hersenen zich voortdurend aanpassen aan wat wij van hen vragen. Bijvoorbeeld tennissen of een vreemde taal leren.

Die nieuwe verbindingen worden gevormd door nieuwe uitlopers, die contact leggen tussen verschillende neuronen.

Ook wanneer bepaalde verbindingen in de hersenen niet langer werken, kunnen ter vervanging andere, nieuwe verbindingen worden aangemaakt.

Onder het gedeelte over psychiatrische aandoeningen wordt opgemerkt dat ontstekingsremmende voeding het proces van immuunactivatie kan indammen.

Het lijkt mij interessant om te onderzoeken of bij de zogenoemde polyQ varianten van Ataxie eenzelfde proces een rol speelt?

Het boek besteed ook de nodige aandacht aan gezonde voeding, waarbij wordt aangegeven hoe belangrijk het is om voldoende vezels in je voeding te hebben.

Naast deze wetenswaardigheden staat het boek ook vol met allerlei heerlijke recepten voor het ontbijt, lunch of avondeten.

Vezels worden namelijk niet in de dunne darm verteerd. Dat gebeurt pas in de dikke darmen door onze darmbacteriën. Sterker nog: bepaalde darmbacteriën hebben die vezels als voeding hard nodig. Die darmbacteriën maken van vezels korte-keten-vetzuren, die een goed invloed op onze gezondheid hebben. Tegelijk zorgen korte-keten-vetzuren ervoor dat ons immuunsysteem niet te actief wordt en dat organen goed van bloed worden voorzien.

Naast deze wetenswaardigheden staat het boek ook vol met allerlei heerlijke recepten voor het ontbijt, lunch of avondeten.

Kortom: een aanbeveling om er goed kennis van te nemen.

Voed je brein. Gezond eten & drinken voor de hersenen. Iris Sommer

Uitgegeven door de Hersenstichting. ISBN 978 90 9036 252 6

Gerard Kulker

Voorzitter

Pin It on Pinterest